Brunnsgärdet, Adolfsberg

Ett populärt radhusområde  från slutet av 1960-talet.

Brunnsgärdet är ett radhusområde i stadsdelen Adolfsberg, ca 4 km söder om Örebro centrum. Området utgörs av 384 radhus i 1-1,5 plan som upp-fördes i slutet av 1960-talet och stod inflyttningsklara 1967-1968. I folkmun kallas de, på grund av sin raka lådform, för skokartongerna.


Brunnsgärdet har fått sitt namn efter den hälsobrunn som en gång låg i den närbelägna Brunnsparken. Området består av sju bilfria gränder med namn  som också är hämtade

från svenska brunnsorter:

Sätra gränd, Ronnebygatan, Porla gränd, Medevi gränd, Loka gränd, Vårby gränd och Ramlösa gränd.

 

Mitt i området ligger parken Brunnsgärdeslunden som har en gräsbevuxen kulle. På sommaren finns här en dusch som brukar vara populär bland de mindre barnen. På vintern är denna kulle en mycket populär backe att åka pulka i. I lunden finns också en tennisbana där nät finns uppsatt sommartid. På vintern brukar, om vädret tillåter, is spolas upp på hela banan. Inom området finns också fyra lekplatser som fått nya redskap under 2012.


Brunnsgärdet är i stort sett bilfritt och parkering för de boende och besökare finns vid infarten till respektive gränd. Området begränsas av Glomman, Mosåsvägen och Godsstråket genom Bergslagen. I nära anslutning till Brunnsgärdet ligger Adolfsbergskyrkan, Adolfsbergs centrum, Brunnsskolan F-6 och Adolfsbergs vårdcentral. Cykelvägar förbinder också området med Lindhult,

Sandhem och Solfjädern.Områdeskarta i pdf-format.

Vad vet du om Adolfsberg?

Adolfsberg är en villaförort strax söder om Örebro. Det begränsas av Västerleden i väster, Gustavsvik i norr, Bondsätter i söder och Sörbyskogen i öster. Området tillhör Adolfsbergs församling med ca 7700 invånare år 2011.

 

Övre Adolfsberg ligger öster om järnvägen och är en beskrivning av dess geografiskt sett högre läge. Nedre Adolfsberg, med Brunns-gärdet, ligger väster om järnvägen och ligger i lägre terräng.

 

Adolfsbergs centrum ligger vid Adolf Mörners plan, en öppen plats i Adolfsberg, som består av en ICA-butik, en pizzeria, dansbanan Regnbågen och folkparken Brunnsparken. Brunnsparken är en gammal folkpark som bland annat stått värd för konserter av stor-heter som Chuck Berry, Boney M, John Miles, Gyllene Tider, Roxette, Lars Winnerbäck, Thåström och andra akter genom åren. Brunnsparken har fått sitt namn efter den hälsobrunn som en gång fanns där.

 

Adolfsberg är ett klassiskt medelklassområde och har sedan 1960-talet varit ett eftertraktat område att bo i, vilket trissat upp tomt- och villapriserna. Innan Örebros stora expansion under 1950-talet låg området ganska isolerat och var ett utflyktsmål för de välbärgade örebroarna som besökte den lokala brunns-verksamheten eller något av de många kaféer som under 1900-talets början växte fram i området. Under denna tid byggdes även ett sanatorium områdets nedre del för att ta hand om tuberkulospatienter. I denna byggnad har det sedan sanatoriets nedläggning bedrivits bland annat daghemsverksamhet.

 

Bebyggelsen i bostadsområdet är varierad, med tonvikt på enfamlijsvillor och radhus.Kuriosa

Den lokala livsmedelsaffären ICA Supermarket Parken blev Sveriges första

      miljömärkta mataffär.


Adolfsberg var ett av få valdistrikt i Örebro som röstade JA till euron i folkomröst-

      ningen 2003.


I den södra delen av Adolfsberg, nära djurkyrkogården, finns på en central för

      fjärrvärme, en heltäckande väggmålning

      av konstnären Bengt Lindström.


Tidigare låg här Örebros avrättningsplats, strax norr om nuvarande djurkyrkogården.
Källa: www.wikipedia.se